Laetitia Molenaar | Second Story Sunrise | 2012
1 / 5

Second Story Sunlight

Laetitia Molenaar exposeerde al regelmatig in verschillende groepstentoonstellingen in VERVERS gallery. In 2010 maakte haar fotowerk Summer in the City deel uit van Fiat Lux, let there be light, een tentoonstelling over de geënsceneerde fotografie.  Dit werk, geïnspireerd door Edward Hopper, was de aanzet voor een nieuwe serie waarin zij de werkelijkheid reconstrueert om zo tot een soort minimalistische stilte te komen.  Laetitia Molenaar bouwt eerst kleine schaalmodellen van ruimten en omgevingen. Deze fotografeert ze. Later worden die foto’s samen met de studio opnamen van de menselijke modellen met de computer geassembleerd tot een beeld.  De dynamiek in de composities van Edward Hopper blijft haar fascineren.  De personages lijken in diepe overpeinzing, met een blik van verwachting, kijkend naar eindeloze horizonten. Wat ze zien, vertelt de foto niet. De ruimtelijke omgeving waarin de personages zich bevinden geeft misschien wel iets prijs, maar roept in die combinatie eerder meer vragen op over wat er buiten het beeld gebeurd of wat zich in hun hoofd afspeelt. Zo maar even een bevroren moment, terug gebracht tot de essentie, een split second, mysterieus, ergens….. op een plek met prachtig licht.

Deze tentoonstelling maakt deel uit van Off GRID 2012.

Laetitia Molenaar won de eerste prijs van de Julia Margaret Cameron Award 2010. Ze ontving tevens meerdere eervolle vermeldingen voor haar portretten.

Automated Face Processing  |  2008  | De kinderen op de portretfoto's van Laetitia Molenaar lijken gedepersonificeerd en ontdaan van hun expressieve persoonlijke kenmerken. Ze kijken recht in de lens met een neutrale blik, de haren uit het gezicht. Deze foto's zijn gemaakt volgens het Passport Photo Matrix Model 2006. The Matrix is een computergrit dat in staat is de biometrie van het gezicht te herkennen. De afstand tussen de neus, mond, de ogen en oren wordt gemeten waardoor identificatie van elke unieke persoon mogelijk is.

Laetitia Molenaar

12 mei t/m 16 juni 2012

Opening zaterdag
12 mei 2012
17:00-19:00 uur