Guus Koenraads I Umwelt-Innenwelt I 2006 I acryl doek op paneel I 90x30x5cm
1 / 4

Guus Koenraads

Op het eerste gezicht maken de werken van kunstenaar Guus Koenraads een verstilde, bijna strenge, indruk. Hij heeft een zichtbare voorliefde voor symmetrie. Zijn aandacht voor ruimte vindt uitdrukking in een welbewust toepassen van maatvoering, waarbij hij afmetingen zorgvuldig op elkaar afstemt. Hij gebruikt meest eenvoudige en strakke vormen en vlakken, past binnen één werk in de regel weinig verschillende kleuren toe. Onder die rationeel ogende kalmte maakt zich een uitzonderlijke gevoeligheid kenbaar.

In zijn schilderingen worden de kleuren door zijn manier van opbrengen zelden homogeen, zodat de samenstellende tinten naast en door elkaar aan de oppervlakte komen als een verbeelding van gecontroleerde passie. Hoewel de voorstellingen abstract zijn, suggereren ze optische diepte. Koenraads versterkt die indruk. Hij creëert imaginaire ruimten in zijn schilderingen, enerzijds door aangrenzende vlakken te schilderen met verf van verschillende textuur en in lagen van verschillende dikte; anderzijds door de wijze waarop hij deze werken in hun omgeving plaatst. Afbeeldingen komen los van hun achtergrond en raken daardoor des te sterker verweven met de omringende ruimte: tekeningen en prenten lijken vrij te zweven in hun omlijsting; schilderijen hangen vóór een muur in plaats van er tegenaan. Deze tweeledigheid maakt deze werken in wezen ruimtelijk.

De verwevenheid van het werk en de omgeving komt nadrukkelijk tot uiting in zijn objecten en installaties. Door gebruik van materiaal, kleur en vorm laat hij ze onderdeel worden van de plaats waar ze staan. Betekenis en symboliek geven de objecten in samenspel met hun omgeving een toegevoegde waarde. Het werk heeft een universele zeggingskracht, maar blijft onmiskenbaar een voortbrengsel van de persoonlijke verbeelding van Guus Koenraads. Of het nu gemaakt is op het platte vlak dan wel in de ruimte, tweeledigheid ligt in al zijn werk besloten; op uiteenlopende manieren en niveau's. Zo beheerst als hij is in de toepassing van vormen, kleuren en materialen - zo vrij is hij in de keuze ervan. En steeds geldt dat de uitkomst groter is dan de samenstellende delen bijeengevoegd.

Tentoonstelling -La Primavera- 20 maart t/m 24 april 2010